Talven pitkä pimeys on vaihtunut lähes ympärivuorokautiseen valoon. Herään aamuyöllä klo 3 siihen, kun linnut taloyhtiön pihapensaassa aloittavat aamulaulun auringon nousun aikoihin. Nämä ovat varmoja merkkejä siitä, että kesäloma on taas ovella.
Loman lähestyessä käy usein niin – ainakin itselleni – että havahdutaan siihen, mitä kaikkea mahdollista ja mahdotonta pitäisi saada tehtyä ennen lomaa. Alkaa viimeisten viikkojen raivokas loppukiri kohti lomaa. Hoidetaan mukamas tehokkaasti montaa asiaa samanaikaisesti (mukaan lukien tämä blogikirjoitus) ja pyritään saamaan maailma valmiiksi kuudessa – tai mieluusti 5 päivässä (työviikko kun on lyhentynyt raamatullisen maailmanluomisen ajoista). Kun loma sitten vihdoin alkaa, pää ja kroppa surraavat ylikierroksilla vielä muutaman päivän lomallakin.
Eiväthän asiat aina – eikä varmaan kaikilla – mene näin, eikä niin tarvitse olla. Tähänkin asiaan voi vaikuttaa. Totta kai jokaisella on hommia, jotka pitää saada hoidettua, jotta työt eivät vaivaa mieltä lomalla. Samalla pitää kuitenkin hyväksyä, että kaikki ei tule valmiiksi ennen vapaille jäämistä ja luottaa siihen, että vuorollaan työssä olevat kollegat ja työpaikalle tulleet tarmokkaat kesätyöntekijät kyllä hoitavat tarvittavat asiat sillä välin kun itse lomailet.
Viralliset viisaat (tässä Työterveyslaitoksen tutkijat) ovat todenneet, että työntekijän hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän ajan loman alettua. Tämän jälkeen jaksaa olla aktiivinen ja tehdä itselle mieluisia ja työlle vastakkaisia mieltä virkistäviä asioita, joita palautuminen levon lisäksi edellyttää. Tämän vuoksi on suositeltavaa lomailla kerrallaan vähintään 2 – 3 viikkoa. Tämä on huomioitu myös lainsäädännössä. Vuosilomalain lähtökohta on, että kesäloma annetaan yhdenjaksoisena.
Lomalla on keskeinen merkitys palautumisen ja jaksamisen kannalta. Lomalla on tarkoitus irtautua töistä ja rentoutua. Jatkuva työsähköpostien vilkuilu tai ”pikaiset puhelinpalaverit” loman aikana haittaavat loman tarkoituksen toteutumista.
Muistetaan siis se, että loma on lomailua varten. Muita ohjeita minulla ei ole loman viettoon – kukin lomailkoon tyylillään. Itse suuntaan loman alettua muutamaksi päiväksi mökkirantaan varpaita liottamaan ja sitten pienelle reissulle.
Hyvää kesää ja lomaa itse kullekin!
Artikkelin kirjoittaja Roni Jokinen on Työkaari kantaa -hankkeen ohjausryhmän jäsen ja Ammattiliitto Pron teknologiateollisuuden sopimusalavastaava.