Ennakoiva työkyvyn hallinta lähtee liikkeelle rekrytoinnista ja työhön tulosta ja päättyy mahdollisimman terveelliseen eläköitymiseen.
Työkyvyn johtaminen ja hallinta alkaa jo rekrytoinnista ja työhön tulosta sekä päättyy eläköitymiseen tai muuhun työsuhteen päättymiseen.
Koko matkalle on hyvä luoda käytänteet, joilla voidaan tukea työkyvyn ylläpitämistä ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin työkyvyn palauttamiseksi tai työn muokkaamisesta työkyvyn jäädessä palautumatta ennalleen.
Lisäksi on tärkeä huolehtia, että niin esimiehillä kuin yksilöillä on valmiudet ja kulttuuri tukee haasteiden esiin tuomista mahdollisimman aikaisin. Varhainen reagointi vahvistaa onnistumisen edellytyksiä!
Huom!
Ikäjohtamiseen liittyvä lisäohjeistus on koottu Ikäjohtaminen – sivulle.
Osaamisen johtamiseen liittyvä ohjeitus on koottu Osaamisen johtaminen – sivulle.
Turvallisuusjohtamiseen liittyvä ohjeistus on koottu Turvallinen ja terveellinen työympäristö – sivulle.
Työkaluja
Hyvin tehty perehdytys ja työopastus tehostavat työn haltuunottoa ja antavat hyvät eväät työssä jaksamiselle ja viihtymiselle.
Esimiehen keskeinen lainsäädäntö tutuksi.
Kehityskeskusteluissa keskustellaan tavoitteista ja niiden saavuttamisesta niin työnantajan kuin työntekijänkin näkökulmasta. Kehityskeskusteluissa voidaan ottaa esille työkykyasiat.
Kehityskeskustelulomake – väittämalli.
GROW (goal, reality, options, will) based worksheet for career conversations
Työkaarikeskustelussa keskitytään työkykyasioihin jo ennaltaehkäisevästi. Keskustelu voidaan toteuttaa osana kehityskeskustelua.
Yksilötutka on maksuton työhyvinvointikysely, jonka avulla kartoitetaan työntekijän arvio omasta työhyvinvoinnista ja työkyvystä.
Tunnista huoli-ilmiöt -kartasta asioita ja ota puheeksi.
Testaa työn imusi!